ویدیو / نقدی بر اخلاق مسیحی (نیچه)
نیچه (Friedrich Nietzsche) یکی از فیلسوفان برجسته قرن نوزدهم بود که در بحثهای فلسفی درباره اخلاق، دیدگاههای منحصربهفردی داشت. او در طول زندگی و آثار خود، انتقادات شدیدی به اخلاق مسیحی و مفاهیمی مانند خوب و بد، گناه، اجتماعیت و تعصبات مذهبی در این اخلاق بیان کرد.
نیچه بر این باور بود که اخلاق مسیحی در بستر ارزشهایی مانند فروتنی، تأثرپذیری، تقوا و تحمل بنیان میشود. او این اخلاق را به عنوان "اخلاق قربانی" مشخص کرده و به آن معترض بود. نیچه معتقد بود که این اخلاق قدرت و اراده زندگی را ضعیف میکند و فرد را از تحقق خودش و طبیعت اصیل خودش دور میکند.
دیدگاه نیچه درباره اخلاق به شدت تأثیرگذار بود و بر اساس آن، او ارزشهای جدید و متفاوتی را ارائه کرد. به عنوان مثال، نیچه از مفهوم "فرد بالادستی" (Übermensch) یا "افراد فوقالعاده" سخن میگفت که بر اساس آن، فرد باید از طریق ابرانسانیت و خلاقیت خودش به بالاترین پتانسیلهای خود دست یابد.
به همین دلیل، نیچه معتقد بود که باید از اخلاق مسیحی و مفاهیم آن گذشته و به سمت ارزشهای جدیدی که بر پایه قدرت، خلاقیت و تحمل ایجاد میشوند، پیش رفت. این دیدگاهها به طور کلی با اصول اخلاقی مسیحی در تعارض بود و تأثیر بسزایی در تغییراتی که در فلسفه و اخلاق بعدی داشتند، داشتند.